“Πάρε με απ’ το χέρι” στο 1ο Εργαστηριακό Κέντρο Δυτικής Αττικής

29/04/2025 12:00 07/05/2025 12:00

Η δράση “Πάρε με απ’ το χέρι” πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του εξελισσόμενου έργου “Τέχνη στο Σχολείο” της Cultterra, το οποίο υλοποιείται σε συνεργασία με σχολεία της περιοχής του Θριασίου Πεδίου. Στόχος του έργου είναι η ενδυνάμωση της δημιουργικής έκφρασης των μαθητών και μαθητριών, η αισθητική αναβάθμιση των σχολικών χώρων και η καλλιέργεια πνεύματος συνεργασίας. Μέσα από εργαστήρια και συμμετοχικές καλλιτεχνικές δράσεις — με έμφαση στη δημιουργία τοιχογραφιών — οι μαθητές και οι μαθήτριες, σε συνεργασία με καλλιτέχνες και εκπαιδευτικούς, συνδιαμορφώνουν έργα που εκφράζουν τις εμπειρίες, τις αξίες και τις ανησυχίες τους. Το έργο ενισχύει τη σύνδεση της σχολικής κοινότητας με την τοπική κοινωνία, ενθαρρύνει την ελευθερία της έκφρασης και αναδεικνύει την τέχνη ως εργαλείο παιδείας, συμμετοχής και κοινωνικής ευαισθητοποίησης.
Τον Μάιο, η Cultterra, μετά από πρόσκληση του Διευθυντή του 1ου Εργαστηριακού Κέντρου Δυτικής Αττικής, κ. Αθανασίου Μιτζιφίρη, επισκέφθηκε τον σχολικό χώρο μαζί με την εικαστικό της τοπικής κοινότητας Ασπασία Πέππα (Asparagus Plumosa). Η Άσπα, η οποία εξειδικεύεται στη δημιουργία κόμικς, σχεδίασε — σε συνεργασία με την εκπαιδευτικό Μαρία Παππά, υπεύθυνη για την υλοποίηση της δράσης — μια πρωτότυπη τοιχογραφία με θέμα τον ενδοσχολικό εκφοβισμό, ειδικά εμπνευσμένη από το συγκεκριμένο σχολικό περιβάλλον.
Η ίδια, μαζί με τη Φιορίντα Τσενάι, ανέλαβαν την υλοποίηση του έργου, μεταφέροντας το σκίτσο στον τοίχο. Κατά τη διάρκεια των ημερών που κράτησε η δράση, μαθητές και μαθήτριες από το Εργαστηριακό Κέντρο συμμετείχαν ενεργά στη δημιουργική διαδικασία, αναπτύσσοντας μια ουσιαστική επαφή με το έργο και το περιεχόμενό του. Μαζί τους ήταν συνεχώς και μαθητές/τριες από τον τομέα των εφαρμοσμένων τεχνών, καθώς και εκπαιδευτικοί που στήριξαν την όλη προσπάθεια.
Η τοιχογραφία υλοποιήθηκε στην είσοδο του σχολείου, γεγονός που έδωσε την ευκαιρία σε πολλά άτομα να την παρατηρούν κατά τη διάρκεια των μαθημάτων και να μοιράζονται σκέψεις και συναισθήματα. Ιδιαίτερη συγκίνηση προκάλεσε το ενδιαφέρον πολλών να ρωτήσουν για το νόημα του έργου, ανοίγοντας έτσι τον διάλογο για προσωπικά βιώματα, όπως το άγχος της καθημερινότητας που απασχολούν τους μαθητές — ειδικά σε μια περίοδο που προετοιμάζονται για τη ζωή «εκεί έξω». Όπως και η ίδια η τοιχογραφία υποδηλώνει, είναι σημαντικό να εκφράζεσαι, να στηρίζεις και να ακούς τα "φιλαράκια" σου. Όπως παρατήρησε και η καλλιτέχνιδα, Ασπασία Πέππα, ήταν μεγάλη η σημασία της ανταλλαγής απόψεων ακόμη και με άτομα που αρχικά δυσπιστούσαν απέναντι στην δράση, τα οποία γρήγορα από την αδιαφορία περνούσαν στον προβληματισμό για το τι εκφράζεται σε τόσο μεγάλη κλίμακα μπροστά στα μάτια τους.
Ακόμη, εκτός από τις μαθήτριες και μαθητές του τομέα εφαρμοσμένων τεχνών, πολύτιμη ήταν η συμβολή μαθητών ανεξαρτήτως κατεύθυνσης και ηλικίας, οι οποίοι βοήθησαν στο να ολοκληρωθεί η τοιχογραφία σε όλα τα στάδια της δημιουργικής διαδικασίας. Έτσι, έγινε αντιληπτό πως κάθε κίνηση και δεξιότητα είναι ευπρόσδεκτες, είτε δίνοντας βοήθεια στην επιλογή χρωμάτων, βάφοντας και προσθέτοντας λεπτομέρειες με το πινέλο, είτε ακόμη και κρατώντας την σκάλα ή συζητώντας την σημασία του έργου.

Τέλος, δεν πρέπει να παραλειφθεί η πολύ ευχάριστη εξέλιξη που διαπιστώθηκε την τελευταία ημέρα της δράσης. Νέες πρωτοβουλίες μαθητών και καθηγητών γεννήθηκαν, με αποτέλεσμα να ξεπηδήσουν κι άλλες καλλιτεχνικές παρεμβάσεις συντονισμένες από μαθητές σε άλλους τοίχους του σχολικού συγκροτήματος.
Η σταδιακή εγγύτητα που αποκτήθηκε με μαθητές και καθηγητές στο τέλος των πέντε ημερών που χρειάστηκαν για να ολοκληρωθεί το έργο, ήταν συγκινητική, δίνοντας το μήνυμα πως όσο προσεγγίζουμε τους ανθρώπους γύρω μας με σεβασμό και ευαισθησία, πάντα θα υπάρχει ανταπόκριση. Όπως συμβολίζει και η ίδια η εικόνα, όσο προχωρούμε στην ζωή μαζί με τον διπλανό μας, η κάθε δυσκολία, δεν είναι τίποτα παρά μια μουτζούρα.
Ευχαριστούμε πολύ τους εκπαιδευτικούς: κο. Αθανάσιο Μιτζιφίρη, Δ/ντη του 1ου ΕΚ Δυτικής Αττικής, την κα. Μαρία Παππά, Υπεύθυνη Τομέα Ηλεκτρολογίας, τον κο. Κωνσταντίνο Τριάντο, Υπεύθυνο Τομέα Ηλεκτρονικής & Πληροφορικής καθώς και όλους τους εργαζόμενους και εργαζόμενες του σχολείου για την αμέριστη βοήθεια και συμπαράστασή τους.

Ευχαριστούμε επίσης την 2023 Ελευσις Πολιτιστική Πρωτεύουσα για την παροχή υλικών.

Σχεδιασμός: Ασπασία Πέππα
Συντονισμός: Δανάη Χρηστούδη και Φιορίντα Τσενάι (Cultterra), Ασπασία Πέππα, Μαρία Παπακωνσταντίνου (2023 Ελευσίς)
Επιμέλεια: Φιορίντα Τσενάι (Cultterra)

Φωτογραφικό υλικό: Aristotel Nikolli

“Πάρε με απ’ το χέρι” στο 1ο Εργαστηριακό Κέντρο Δυτικής Αττικής
Logo

Grassroots DIY Youth Initiative

info@cultterra.org

Παλαιός Σιδηροδρομικός Σταθμός Ελευσίνας

Get in touch
© 2025 Cultterra. All rights reserved.